Help

Tijdens en ná het schrijven van 'Moderne wetenschap in de Bijbel' ben ik enkele onderwerpen tegengekomen waar ik geen bevredigend antwoord op heb kunnen vinden. Misschien kunt jij me daar verder mee helpen, bijvoorbeeld vanwege je kennis of door als scholier/student een werkstuk over het betreffende onderwerp te maken. De onderstaande vier punten heb ik voorgelegd aan de lezers van IDDG, een blad voor christelijke artsen en verplegend personeel. Tot nog toe heb ik daar geen gedegen antwoord op gekregen. Dus... iets voor jou om daar onderzoek naar te doen?

1. Paling – Volgens Leviticus 11:9 mogen alleen vissen met vinnen en schubben gegeten worden. Dat doet vermoeden dat de paling – die geen schubben heeft – minder geschikt is voor consumptie. Van een hartchirurg heb ik ooit gehoord dat palingvet zeer slecht is voor de gezondheid, maar ik heb daar geen literatuur over kunnen vinden. Misschien weet jij een boek of een wetenschappelijk artikel, waarin zulke feiten worden beschreven.

2. Bloed – Volgens Leviticus 17:11-13 mag geen bloed worden gegeten. Behalve dat bloed bij (sub)tropische temperaturen een zeer goede voedingsbodem is voor ziektekiemen, heb ik er niet veel over kunnen vinden. Wel een onduidelijk artikel dat bloedrijk vlees het risico zou verhogen op baarmoeder- en darmkanker. Misschien zijn er aanvullende feiten bekend, zoals het gevaar van grote hoeveelheden hormonen in het bloed, waaronder stresshormonen die worden afgescheiden bij verstikking van een dier. Het zou kunnen zijn dat juist daarom in Handelingen 15:20 ‘het verstikte’ voor consumptie wordt verboden.

3. Ziekten bij de Masai – Is er literatuur bekend over eventuele ziekten bij de Masai in Oost-Afrika? Een belangrijk deel van hun voeding bestaat immers uit het bloed van runderen.

4. Onreinheid na de geboorte van een kind – Volgens Leviticus 12:2-5 duurt de onreinheid van een vrouw na de geboorte van een meisje twee keer zo lang als bij de geboorte van een jongen. Is er literatuur bekend dat de geboorte van een meisje een ander effect heeft op de moeder dan de geboorte van een jongen? Bijvoorbeeld vanwege de invloed van hormonen, of vanwege de omvang van de baby, waardoor het geboortekanaal meer wordt opgerekt, enzovoort?
  

 

Werkstuk voor school

Naast de bovenstaande onderwerpen die mij al jaren bezighouden, zijn er de laatste tijd een aantal nieuwe vragen opgekomen. Als jij een bevredigend antwoord kunt geven of een verantwoord wetenschappelijk artikel kunt schrijven, dan kan dat misschien op deze site geplaatst worden.

1. 390 dagen op water en brood - In Ezechiel 4:9-11 staat dat Ezechiël 390 dagen alleen water mocht drinken en brood eten dat gemaakt was van gerst, bonen, linzen, gierst en spelt (NBG-vertaling). De opdracht was voor Ezechiël natuurlijk moeilijk te volbrengen, maar ik neem aan dat het voedsel verhoudingsgewijs heel gezond was en waarschijnlijk alle essentiele voedingsstoffen en vitamines bevatte die voor een mens nodig zijn. Het zou mooi zijn als iemand een grondig en wetenschappelijk verantwoord onderzoek zou kunnen doen naar de samenstelling van de genoemde voedingsmiddelen.

2. Hydrocultuur - Welke nadelen kleven er aan het kweken van groente op hydrocultuur, zoals tomaten, sla of witlof? De kwekers proberen waarschijnlijk zoveel mogelijk de juiste voedingsstoffen aan het water toe te voegen (is dat zo en welke stoffen zijn dat dan?), maar er wordt, denk ik, te weinig rekening gehouden met bijvoorbeeld de invloed van sporenelementen. Ik denk dat de som van de elementen, zoals de Schepper die in gezonde aarde laat voorkomen, véél voedzamer en gezonder is, dan wat de kwekers aan het water toevoegen.

3. Kleur- geur- en smaakstoffen - Ik denk dat er op de lange duur een groot gevaar schuilt in het gebruik van chemische toevoegingen aan het voedsel, zoals kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen (bijvoorbeeld E-nummers). En ook gevaar ten gevolge van veranderingen in de genen-samenstelling, bijvoorbeeld om de houdbaarheid van voedsel te verlengen, de smaak te verhogen of om een grotere opbrengst te garanderen.

Over bovenstaande punten heb ik wel geruchten gehoord of vanuit het alternatieve circuit iets over gelezen, maar gegevens van objectief wetenschappelijke onderzoek heb ik niet kunnen vinden. Trouwens, feiten die zijn 'ontdekt' door onderzoekers die direct of indirect worden gesponsord door bedrijven die baat hebben bij hydroculturen en chemische toevoegingen aan het voedsel, lijken mij niet zo erg objectief....

Reacties graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .